Akik rendszeresen olvassák blogbejegyzéseinket vagy találkoztak már termékeinkkel tudják – akik pedig nem azok majd most megtudják -, hogy az LSTN rendkívül elkötelezett a környezetvédelemmel és a fenntarthatósággal kapcsolatban. Éppen ezért, az amerikai gyártó termékei újrahasznosított alapanyagokból készülnek, amelyek közül az egyik legkülönlegesebb anyag a fa. Ebben a bejegyzésben is egy különlegesség, a zebrafa kerül bemutatásra.

Egy korábbi blogbejegyzésünkben már bemutattuk a bambuszt, de tágra nyílt szemekkel, kérdő pillantásokkal és rengeteg kérdéssel találkozunk, amikor valakinek azt, mondjuk, hogy ez a termékünk valódi újrahasznosított zebrafából készült.

Pedig ez egy létező fafajta, amelynek fantasztikus tulajdonságai vannak. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhető, hogy az LSTN ezzel a faburkolattal készült termékei (pl. a Bowery fülhallgató, a Troubadour fejhallgató vagy a Satellite hordozható hangszóró) csodálatos hangzással, különleges megjelenéssel és fantasztikus környezeti zajszűréssel rendelkeznek.

Ismerkedés az anyagokkal: zebrafa

Természetes, de újrahasznosított alapanyagot használunk fából készült fej- és fülhallgatóink vagy hordozható hangszórónk előállításához, amelyeknek a teljes hangszóró háza ebből az anyagból áll.

Ezt az afrikai fafajtát elsősorban Nyugat-Afrikában, leginkább a délnyugat-kameruni alföldi erdőkben és Kongóban  találhatjuk meg. Azonnal felismerhető, mert az erdő egyik legnagyobb fája. Különlegességét a gyönyörű fekete és krémes csíkos faszerkezet adja. A zebrafák magasan az erdő fái felettire, akár 40 m magasságig is elérhetnek. Ebből a hasznos törzshosszuk 10 – 20 m között van maximum 1 méteres átmérővel.

Legfelső ágaiból miniatűr levelek sorozata hajtódik ki, amelyek mindegyike kisebb mint egy gemkapocs, és virágai a borsóra hasonlítanak. A zebrafa jelentősen hozzájárul az ökoszisztéma egészségéhez, hiszen nagy fenekű gyökerei alatt úgynevezett ectomycorrhizal asszociációk alakulnak ki olyan talajgombákkal, amelyek elősegítik a talaj tápanyag-keringését.

Kérge szürke és repedezett, amely pikkelyes formában leválik a törzsről. A fa gesztje világosbarna vagy krémszínű, sötétfeketés barna csíkokkal. Európában innen kapta a Zebrano nevet, hiszen ez a különleges megjelenés halványan emlékeztet a zebra csíkjaira. A hosszában futó, általában kontrasztos csíkok lehetnek egyenesek, hullámosak vagy teljesen rendezetlenek is.

Hogyan készülnek az LSTN fej- és fülhallgatók?

Miért jobbak a zebrafából készült termékek?

Az LSTN fülhallgatóiban megtalálható hangszórók megfelelő megtervezése mellett a zebrafa burkolat is hozzájárul a kristálytiszta hangok reprodukálásához. Természetes anyagként a fa ugyanis sokkal jobban elnyeli a hangrezonanciákat és visszaverődéseket. Hangszín tartománya egyébként az élénk, tiszta hangzással jellemezhető, mert a zebrafa egy erős, kemény, tömör szerkezetű faanyag.

A fa képes a hangot erősíteni és elnyelni. Viszonylag könnyű megmunkálni a zebrafát, de a kiszárítása nehézkes, mert puhább és keményebb rostok váltakoznak benne, amely miatt hajlamos a vetemedésre. Megfelelő szárítás és megmunkálás után azonban egy igen erős alapanyagot kapunk. Őshazájában főleg törzsi szobrok és egyéb fatárgyak faragására használják. Mintája miatt manapság előszeretettel alkalmazzák kések és fegyverek markolataként, de kiváló minőségű gitárok vagy éppen baseball ütők alapanyaga is.

Ráadásul a fa a természetes akusztikai élményen felül fantasztikus passzív zajszűréssel járul hozzá a kiváló sztereó hangteljesítményhez és a fantasztikus sztereó színpadképhez. Ezek a hatások még azoknál a zenehallgatóknál is jelentkeznek, akik saját bevallásuk szerint nem rendelkeznek kifinomult hallással.

A zebrafa további előnyei

Van még egy szempont, amely fontos a fából – egészen pontosan a zebrafából – készült prémium minőségű fej- és fülhallgatókkal, hangszórókkal kapcsolatban. Mégpedig az, hogy nagyszerűen és ízlésesen néznek ki. A fa erezetéből adódóan soha nem találhatunk két teljesen egyforma darabot, amelytől valóban különlegesnek érezheti magát a tulajdonos. Úgy kell tekinteni egy ilyen fából készült LSTN fejhallgatóra, mintha egyedileg készíttetted volna magadnak. Király érzés ugye? wink

A műanyag egyenlőre elkerülhetetlennek tűnik a személyes audioeszközök, például a fej- és fülhallgatók és a hangszórók esetében; de az LSTN azon dolgozik, hogy a műanyag legalább egy részét természetes és biológiailag lebontható anyagokkal cserélje ki. Céljuk, hogy környezetbarátabbá váljanak, anélkül, hogy veszélybe sodornák azon termékek teljesítményét, amelyeket a modern élet fontos részének tekintünk.


Legfrissebb bejegyzéseink

Pin It on Pinterest

Oszd meg másokkal is!

Reméljük érdekes volt a bejegyzés? Oszd meg másokkal is, hogy elolvashassák. Köszönjük!