Amikor fülhallgató vásárláson törjük a fejünket, egyáltalán nem foglalkozunk azzal, hogy a fülhallgató háza milyen anyagból készül.  Így az sem jut eszünkbe, hogy a különböző anyagokból készült fülhallgatók hangzása teljesen más. A fém fülhallgató jobban hangzik, mint a műanyag? A fából készült fülhallgató jobban hangzik, mint a fém? Ezekre a kérdésekre nincs teljesen egyértelmű válasz, de segíthetünk Neked abban, hogy elmagyarázzuk, mire számíthatsz az egyes anyagok esetében.

A fülhallgatók hangzása

A gyártóknak és a marketing csapatoknak szokása, hogy általános információkat adnak meg a fülhallgatók bizonyos specifikációit és alkatrészeit illetően. Noha előfordulhat, hogy a fülhallgató építéséhez használt fő anyagokat is elmondják, erre általában tisztán kozmetikai szempontból tekintenek. Amit általában nem mondanak el az az, amit az anyag a fülhallgató hangjára gyakorol.

A fülhallgatók rövid áttekintése után – amelyet bármely weboldalon vagy üzletben megtehetsz – láthatod, hogy általában műanyagból, sok esetben fémből és ritkán fából készült modelleket vásárolhatsz. Mindegyik egy kicsit másképp néz ki és tapintásra is teljesen más. Ezeken a nyilvánvaló különbségeken kívül azonban a hangzásra vonatkozóan nincsenek információk. Pedig meglehetősen jellegzetes hangjellemzőkkel rendelkeznek.

Műanyag házas fülhallgatók

A műanyag fülhallgatók általában olcsóbbak, mint a fémből vagy fából készült fülhallgatók. Mivel gyártásuk során az alacsonyabb árra fókuszálnak, a termelés közben más áldozatokat is hoznak a gyártók. Ezek az áldozatok általában olcsóbb audio meghajtókat – másnéven hangszórókat – és olcsóbb, gyengébb minőségű kábelt jelentenek.

A műanyag fülhallgatók fröccsöntési eljárással készülnek, ahol folyékony műanyagot fecskendeznek az öntőformába. Ez egy nagyon gyors és olcsó módszer, amely ideális a tömegtermeléshez.

Noha a műanyag meglehetősen kemény és merev, nem különösebben sűrű vagy szilárd. Ez azt jelenti, hogy a műanyag nem jó anyag egyetlen hangszóró vagy fej- és fülhallgató számára sem. Az audio hangszórók akkor működnek a legjobban, ha erős, sűrű anyag veszi őket körül.

Műanyagból készült fülhallgató

Mindenki által ismert műanyag házas fülhallgató.

Sajnos a műanyag burkolat együtt rezeg az audio meghajtóval – persze bizonyos mértékig elnyeli a rezgéseket. Emiatt a nemkívánt rezgés miatt a hangzás vékonyabb és mesterséges lesz, összehasonlítva a fémmel vagy a fával.

A gyártók gyakran megpróbálják ezt ellensúlyozni azáltal, hogy a frekvenciákat az audio meghajtóban növelik. Noha ez jobb mély hangot adhat, gyakran olyan általános hangkarakterhez vezet, amely egyáltalán nem úgy hangzik, mint amit a zeneszerző elkészített. A középső és a felső frekvencia tartomány végén is hangsúlyos és természetellenes hangok adódnak – ami miatt sok részlet is hiányzik a hallgatott zeneszámból.

Fém házas fülhallgatók

Mindenki tudja, hogy a fém sokkal erősebb és sűrűbb, mint a műanyag. Ez azt is jelenti, hogy sokkal jobb anyagválasztás a fülhallgatók gyártásához. Egy fémből készült fülhallgató kétféle módon készülhet.

A gyakoribb módszer az, hogy egyetlen fémdarabból megmunkálják. Ez ugyanis a legolcsóbb módszer és nagyon jól működik – megfelelő munka mellett. Ez azt jelenti, hogy a fülhallgatók alakja vagy kialakítása általában olyan hengerforma, amely megfelelően illeszkedik az audio meghajtóhoz (hangszóróhoz).

A második módszer a fröccsöntés, hasonlóan a műanyag fülhallgatók előállításához használt módszerrel. A probléma itt az, hogy az olvadt fém nyilvánvalóan sokkal forróbb, mint a műanyag. Ez azt jelenti, hogy maguknak az öntőformáknak sokkal több költsége van és a befecskendezés folyamata is nagyon különböző berendezéseket igényel.

A fröccsöntés nagy előnye azonban az, hogy rövid idő alatt, sok darabot lehet legyártani. Emiatt szinte csak fröccsöntött fülhallgatókat találsz még a csúcskategóriás fülhallgatók között is. Ugyanakkor, az ezzel a módszerrel kapott fülhallgató még kellően sűrű és szilárd, amely sokkal jobb platform az audio meghajtóknak.

Az LSTN Bolt fülhallgató szálhúzott alumíniumból készül.

A fém extra sűrűsége lehetővé teszi a hangszórók számára, hogy megfelelően visszaadják a hangokat . Többet fogsz hallani magából a zeneszámból és a hangzás élesebb, szellősebb és helyenként ütősebb, mint bármely más felhasznált anyag esetén. A hang természetes lesz, jó basszussal és nagy részletességgel a középső valamint a felső frekvencia tartományban.

Fülhallgatók fa burkolattal

Annak ellenére, hogy a fának nyilvánvaló kozmetikai vonzereje van, számos más előnye is van a fülhallgatókban való felhasználásban.

A fa valahol a műanyag és a fém közé esik. Ezeket a fülhallgatókat az árkategória közepén és felső végén találhatod meg, mert sokkal jobb és precízebb munkát igényelnek. A fát először is megfelelő alakúra munkálják, majd esetleg festik és végül lakkozzák. A lakk növeli a sűrűséget és a merevséget, ezáltal lesz szilárdabb. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy a különböző faanyagok is eltérő sűrűséggel rendelkeznek.

Mivel a fa természetes anyag, képes harmonikusan rezegni, amely kimondottan jót tesz a hangzásnak. A fából készült fülhallgatók nagyon természetes hangot adnak a középső tartományban és a magas hangok kissé lágyabbak lesznek, mint a fém fülhallgatók esetében. A basszus mélyebb és melegebb lesz – a fának köszönhetően – de így egy kicsit kevésbé részletteljes – összehasonlítva a fémmel. De ezzel együtt is annyira meleg hangzást kaphatsz, amelyet egy fém fülhallgatótól nem is várhatsz el.

LSTN Bowery a legjobb fülhallgató zebrafából

A fa burkolat nem csak a külső megjelenés, hanem a hangzás miatt is különleges.

A legjobb fülhallgató anyagának kiválasztása

A fa mindig meghatározó szerepet játszik a zenében, életet adva azoknak a hangszereknek és csodálatos akusztikájú koncerttermeknek, amelyek évszázadok óta inspirálják a zene szerelmeseit. A hegedűk, zongorák, gitárok és egyéb hangszerek éppen ezért mind fából készülnek. Miért ne készülhetne a fej- vagy fülhallgató is?

Reméljük sikerült rávilágítanunk arra, hogy mindig fém vagy fa fülhallgatókat válassz. A fából készült fülhallgatók leginkább a valódi hangszerek – különösen akusztikus hangszerek – hallgatásakor teljesítenek a legjobban. Amennyiben a dance vagy elektronikus zenét kedveled, akkor jobb, ha egy fém fülhallgatót választasz. Ezek biztosítják azt a hangzást, amivel a lehető legjobban élvezheted kedvenc zenéidet. A rock vagy a pop zenerajongó hallgatók mindkét anyagból választhatnak. Több és mélyebb basszust kaphatnak a fától, de egy kicsit kevesebb részletességet.


Legfrissebb bejegyzéseink

Pin It on Pinterest

Oszd meg másokkal is!

Reméljük érdekes volt a bejegyzés? Oszd meg másokkal is, hogy elolvashassák. Köszönjük!