Hogyan használd a zenét stresszoldáshoz

Szerző: 2020 ápr 29

A zene számos egészségfejlesztő módon befolyásolhatja a testet. Ez az alapja a zeneterápia néven ismert, hazánkban is egyre növekvő területnek. A zenét a mindennapi életben is kiválóan használhatjuk stresszoldásra.

A zene, mint stresszoldó eszköz egyik nagy előnye, hogy a szokásos tevékenységek közben is használható. Így valójában a rendkívül elfoglalt emberek napi ütemezésébe is belefér. A zene csodálatos hátteret nyújt a mindennapokban és fokozottabban élvezhetjük az aktuálisan végzett tevékenységeket. Ráadásul csökkenti a napi stresszt.

Hogyan használd a zenét stresszoldáshoz?

Természetesen nagyon fontos, hogy milyen eszközzel hallgatunk zenét. Egy jól összerakott otthoni HiFi rendszernél vagy akár egy hordozható lejátszónál is oda kell figyelni a megfelelő zenei forrás kiválasztására. Sőt, egy régebbi bejegyzésünkben pontosan kifejtettük azt is, hogy miért jó a fejhallgató és fülhallgató fából. Egy szó mint száz, figyeljünk oda, hogy lehetőleg jó minőségebn és jó eszközökkel hallgassunk zenét. Amikor ez megvan, készíts egyedi lejátszási listát a tevékenységeidre és kis idő elteltével már tapasztalhatod a stressz csökkenését. Az alábbiakban felvázolunk neked 7 módot, amellyel enyhítheted a stressz okozta feszültséget a mindennapjaidban.

Reggeli készülődés

Felébresztheted magad egy zenével és hidd el könnyebben indul majd a napod. A megfelelő zenére való ébredéssel illetve a reggeli készülődés közben hallgatott zeneszámokkal az egész napodat behangolhatod.

A klasszikus vagy hangszeres zene segít felébredni, miközben nyugodtá tesz és segít a koncentrációban. Amennyiben tudod, hogy egy rendkívül fontos nap előtt állsz vagy olyan elfoglaltságod lesz, amely extra energiát igényel, próbálj olyan zenét hallgatni ami mosolyt csal az arcodra. Az sem baj, ha a reggeli készülődés közben táncolni lesz kedved.

Az LSTN Magyarország ajánlata:

Apple Music – “Akusztikus slágerek” lejátszási lista

Spotify – “Have a Great Day!” lejátszási lista

Utazás

Elfelejtheted a rosszkedvet, ha a kedvenc zeneszámaidat hallgatod miközben az autóban ülsz a reggeli dugóban vagy éppen tömegközlekedéssel utazol. Ráadásul ez a szokás enyhíti a feszültségek egy részét, amelyet maga az ingázás, utazás okozhat.

Segít elfeledtetni a dugóban elpazarolt időveszteséget vagy a tömött buszon való szorongás élményét. A zenehallgatással ezek az időtöltések kellemesebbé tehetőek és kevesebbnek érezzük majd az utazási időt is.

Bár sok ember szereti a keményebb zenei stílusokat, de érdemes ilyenkor nyugtató, de ritmusos zenéket hallgatni, hiszen ezek elterelik a gondolataidat mindazon bosszúságokró, amelyeket az úticélhoz való elérés okozhat.

Az LSTN Magyarország ajánlata:

Apple Music – “Könnyed slágerek” lejátszási lista

Spotify – “A Perfect Day!” lejátszási lista

Munka

A zenehallgatás nagyon jól használható a fókuszált munka elősegítéséhez. Nagyon jól jön egy kényelmes fejhallgató vagy fülhallgató, hiszen sokan dolgoznak olyan munkakörülmények között, ahol például többen vannak egy helyiségben. Ráadásul megfelelően kizárja a környezeti zajokat és ha éppen a telefonunkról hallgatjuk a lejátszási listát, akkor kezelhetjük a telefonhívásokat is.

Kedvenc zeneszámaink hallgatása jó választás, hiszen nem kell koncentráltan odafigyelnünk a zenére – hiszen ismerjük. A legjobb azonban, ha olyan lejátszási listát hallgatunk, amelyben nincs szöveg és szinte meditatív jellegűen szól. Ezek ugyan lassítják a stresszintet, de növelik a fókuszáltságot.

Az LSTN Magyarország ajánlata:

Apple Music – “Coffee Shop Music Jazz & Bossa” lejátszási lista

Spotify – “Music for a Workday” lejátszási lista

Főzés és étkezés

A helyes táplálkozás az egészséges életmód fontos eleme és ténylegesen lenyomja a feszültségszintet. Az otthoni étkezést megelőző főzés nagyszerű módja az egészséges ételek biztosításának. Sok ember azonban túlságosan fáradtnak tartja magát ahhoz, hogy miután hazaért nekiálljon főzni.

Amennyiben valamilyen hangulatos jazz-t vagy hasonló zenei műfajt indítasz el, a főzés inkább lesz szórakoztató tevékenység, mint házimunka. Ezek a dallamok segítenek lenyugtatni és sokkal jobban esik majd az általad elkészített étel. A nyugtató zene kiválthatja a relaxációs választ, amely csökkentheti a kortizolszintet, megkönnyítve az étel emésztését. Tanulmányok kimutatták, hogy különösen a klasszikus zene elősegíti a kevesebbet étkezés és a jobb emésztést.

Az LSTN Magyarország ajánlata:

Apple Music – “Könnyed jazz” vagy “Jazzes dallamok” rádióállomás

Spotify – “Easy” lejátszási lista

Takarítás

Az otthonunk folyamatos rendben tartása már alapból segít a feszültség csökkentésében. A takarítás önmagában fárasztó munka és sok elfoglalt embernek nincs elegendő energiája a hosszú nap után elvégezni. Ha azonban energikus zenét játszol le – például hip-hop vagy dinamikusabb pop -, az emeli az energiaszintet. Ráadásul jól is szórakozhatsz, miközben tisztítod a lakásodat.

Nagyon jó módszer lehet az is, hogy csak egy bizonyos mennyiségű zeneszám lejátszását állítod be magadnak. Ez azt a célt szolgálja, hogy időkeretet ad a takarításhoz.

Az LSTN Magyarország ajánlata:

Apple Music – “Buliindítók” vagy “Király a buli!” lejátszási lista

Spotify – “Gold School” lejátszási lista

Sport és edzés

A sportolás az egyik legjobb feszültséglevezető tevékenység, amelyet ha zenehallgatással párosítunk még jobb eredményeket érhetünk el. Miért? Mert a zenével jobban tudjuk szabályozni a figyelmünket és  növeli a koncentráció szintünket. A zene még azokon a napokon is segít átlendíteni a holtponton, amikor éppen nincs kedved elkezdeni a feladatokat. 

Sportoláshoz mindenképpen olyan zenéket válogass össze, amelyhez nem fűződik semmilyen negav élményed. Azt is tanácsos megfogadni, hogy legyen többféle lejátszási listád attól függően, hogy nyugalmasabb edzésre vágysz vagy éppen teljesen felpörgetnéd magad.

Aki aktívabban sportol az arra is figyeljen, hogy az adott zeneszámok kapcsolódjanak a sportághoz. Ilyen esetekben érdemes kikérni egy sportpszichológus segítségét is. 

Az LSTN Magyarország ajánlata:

Apple Music – “Fitnesz” (zenék hangulat szerint) lejátszási listákból válogass

Spotify – “Edzés” lejátszási listákból válogass

Lefekvés előtt

A megfelelő működéshez elegendő alvás szükséges, hiszen az alvás segíthet a stressz kezelésében. Sajnos a stressz többféle módon is zavarhatja az alvást. Ebben segíthet a zenehallgatás. Kutatások bizonyítják, hogy az alvási fázist nagyon jól elősegítik a kellemes dallamok. A zene segít lelassítani a légzést és megnyugtatni az elmédet.

Nagyon jó applikációk találhatóak a áruházakban, amelyek a telefonunk mikrofonján keresztül figyelik az alvási ciklusunkat és segítenek a reggeli ébresztésben. Ezekben az appokban általában megtalálható az alvás elősegítését szolgáló funkció, amely kiváló zeneszámokat tartalmaz. Mi ezt ajánljuk!

Pin It on Pinterest

Oszd meg másokkal is!

Reméljük érdekes volt a bejegyzés? Oszd meg másokkal is, hogy elolvashassák. Köszönjük!