Barion Pixel

A zene és a memória

Szerző: 2020 márc 16Érdekesség

Az LSTN-nél mindannyian hatalmas zenerajongók vagyunk és hisszük, hogy egy jó album, egy fantasztikus zeneszám jót tesz a léleknek. Biztosan Te is tapasztaltad már, hogy vannak olyan zeneszámok, amelyekhez valamilyen emléked párosul. Ilyen emlék lehet például az első szerelem. A zene mélyen kapcsolódik a személyes emlékekhez. Valójában az agyunk vezeték nélküli kapcsolódik a zeneszámhoz és összeköti a hosszú távú memóriával.

A zenének az elmére gyakorolt hatására a közelmúltban megjelent egy kiadvány amely megállapította, hogy a zene az agyunk olyan részében tárolódik, amelyet az Alzheimer-kór vagy a demencia nem érint. A betegség hatására a nevek, helyek, tények emlékezete sérül, ám például a kamaszkorunk emlékei megőrizhető.

A kedvenc zenék vagy a fontos személyes eseményekhez kapcsolódó dalok kiválthatják a dalszövegek emlékét és a zenével kapcsolatos élményeket. A szeretett zene gyakran megnyugtatja a kaotikus agyi tevékenységeket és lehetővé teszi a hallgató számára, hogy a jelen pillanatra összpontosítson és visszatérjen a kapcsolata másokkal.

Számtalan kutatás bizonyította már ezt, de a leghíresebb példa Henryé, aki tisztább és élénkebbé vált, miután meghallgatta fiatalkora kedvenc dalait.

Egy film a zene és a memória kapcsolatáról

A 2014. évi díjnyertes “Alive Inside” című dokumentumfilm végigköveti Dan Cohen-t – egy szociális munkást -, aki zenét játszik le az ápolási otthonokban demenciában szenvedőknek. Pozitív tapasztalatai után Cohen megkért egy dokumentumfilm-készítőt, hogy kövesse őt körülbelül három napig, hogy tanúja lehessen annak a megdöbbentő hatásnak, amelyet a zene gyakorol azon betegek viselkedésére, hangulatára és életminőségére, akiknek úgy tűnik, hogy már nincs sok kapcsolatuk magukkal és a világgal. A filmkészítőt annyira meghatotta és lenyűgözte az első három nap, hogy hónapokig követte Cohen-t és elkészítette ezt a filmet.

A zene ajtót nyit a betegek emlékéhez

Cohen-módszere meglehetősen egyszerű. Arra kéri egy beteg családját, hogy sorolják fel azokat a zeneszámokat amelyeket valaha szerettek. Ezután egy személyre szabott lejátszási listát készít egy audio lejátszón a betegnek.

A zene – amely a jazztől a rockon keresztül a klasszikusig terjed -, meglepő reakciókat vált ki. Néhányan, akik úgy tűnik, hogy már beszélni sem tudnak, elkezdenek énekelni és táncolni a zenére. Mások elmondják, hogy mikor és hol hallották és hallgatták ezeket a zenéket. Úgy tűnik, hogy a zene ajtót nyit a betegek emlékéhez.

Egyre több bizonyíték mutatja, hogy a filmben szereplő emberek miért térnek vissza az élethez amikor a saját lejátszási listáikat hallgatják. Sőt, úgy érzik magukat, mint korábbi Önmaguk. A zenehallgatás újraaktiválja az agy azon területeit, amelyek a memóriához, az érveléshez, a beszédhez, az érzelmekhez és a jutalomhoz kapcsolódnak.

Két közelmúltbeli tanulmány – az egyik az Egyesült Államokban, a másik Japánban – rámutatott, hogy a zene nem csak a tárolt emlékek visszaszerzésében segít, hanem újak lerakásában is. Mindkét vizsgálatban az egészséges idős emberek jobban teljesítettek a memória és az érvelés tesztjein, miután heti több órán keresztül mérsékelt testmozgást végeztek zenei kísérettel.

Ha ez nem elég indok ahhoz, hogy több zenét hallgass? embarassed

Az LSTN, a zene és a hallássérültek

Jogosan teheti fel bárki a kérdést, hogy miért érdekes ez a cikk egy audio márkának?

Az LSTN-t azzal a céllal alapítottuk, hogy egy inspiráló audio márkát hozzunk létre. Miután Bridget Hilton és Joe Huff az interneten láttak egy videót – amelyben egy 29 éves fiatal lány életében először hallott egy hallókészülék segítségével – úgy döntöttek, hogy a hang és a zene erejével segítenek a halláskárosultaknak. Azóta az LSTN segítségével több mint 30.000 ember jutott hallókészülékhez jótékonysági partnerük, a Starkey Hearing Alapítvány révén.

Pin It on Pinterest

Oszd meg másokkal is!

Reméljük érdekes volt a bejegyzés? Oszd meg másokkal is, hogy elolvashassák. Köszönjük!