Az LSTN és az újrahasznosítás

Szerző: 2019 nov 15Érdekesség

Sokszor és sok helyen mondtuk már el partnereinknek, az érdeklődőknek és vásárlóknak, hogy az LSTN termékei újrahasznosított alapanyagokból készülnek. Ilyenkor furcsa pillantásokat kapunk, mert sokan azt hiszik, hogy azért, mert egy fejhallgató vagy fülhallgató újrahasznosított alapanyagból készül, az másodosztályú minőséget jelent. Sőt, sokan azt gondolják, hogy éppen ezért olcsóbbnak kellene lennie. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, hogy az LSTN milyen anyagokat használ a termékekhez és elmagyarázzuk, hogy miért jár téves úton sokak gondolatmenete az újrahasznosított anyagokból készült termékekkel kapcsolatban.

Az LSTN alapvető működéséhez hozzátartozik a bolygónk fenntartható jövőjéhez való gondolkodásmód és cselekedet. Valószínűleg hallottad és láttad már, hogy minden termékünk előállításához fenntartható, természetes és újrahasznosított anyagokkal dolgozunk.

Az amerikai LSTN a termékek előállításához alapvetően fát, alumíniumot, műanyagot, vegán bőrt, szövetet és szilikont használ. Vegyük sorra az előbb felsorolt alapanyagokat és nézzük meg, miben különböznek az „eredetitől”.

Újrafeldolgozás, újrahasznosítás, recycling…

Sokféleképpen nevezzük magát a technológiát, de mindegyiknek egy a lényege: az anyagában történő hasznosítás, hiszen ezen tevékenységnek köszönhetően a hulladékból újra termék készül! Ismerjük a mondást, „Az anyag nem vész el, csak átalakul”. A szelektív hulladékok újrafeldolgozásával jelentős mennyiségű elsődleges nyersanyagot takaríthatunk meg, ami a környezet szempontjából mindenképpen kedvező.

Az újrahasznosítás eredményét két minőségi kategóriába sorolhatjuk. Az első az úgynevezett upcycling, amely felhasznosítást vagy értéknövelő újrahasznosítást jelent. Az értéknövelő újrahasznosítás esetében az anyag minőségét megtartva történik a hasznosítás, így az (elvileg) korlátlan számú alkalommal azonos típusú és minőségű termék gyártására alkalmas. Ilyen például az üveg hasznosítása, vagy amikor válogatott papír hulladékból kartonbútor készül!

A másik a downcycling vagyis lehasznosítás vagy értékcsökkentő újrahasznosítás. Az értékcsökkentő újrahasznosítás gyengébb minőségű terméket eredményez, mint például amikor a PET palack hulladékból nylonzacskót gyártanak. Másik példa erre a szelektíven gyűjtött papírok esete, ahol a hasznosítás során a papírrostok egyre rövidülnek, így egy idő után – új hulladék hozzákeverése nélkül – elértéktelenedne az anyag.

A két fogalom tehát az újrahasznosított anyagnak az eredetihez képesti minőségét fejezik ki. Az LSTN termékei az értéknövelő újrahasznosítás kategóriájába tartoznak. Az alábbiakban felsoroljuk, milyen anyagokat és mire használ fel az amerikai cég.

Újrahasznosított fa

Az LSTN termékeinek előállításához nem volt szükség további fák kivágására, mert újrahasznosított alapanyagból készülnek. A világ minden tájáról felvásárolnak bútorokat, hangszereket és sporteszközöket, amelyekből aztán elkészülnek ezek a csodálatos modellek. Az így összegyűlt faanyagot osztályozás után szálakra, majd méretre vágják. Az így nyert fa alapanyagból a lehető legtöbb darabot használják fel, hogy minimálisra csökkentsék a hulladékot.

Újrahasznosított alumínium

Az újrahasznosítható alumínium – amely egy hatékonyan újrafelhasználható fém -, felhasználása jelentősen csökkenti a hulladékáramba jutó anyag mennyiségét. Az alumínium újrahasznosítási folyamata nagy léptékben növekszik – közösségekben és ipari méretekben is – több mint 50 éve. Ezáltal a gyártók energia megtakarítást érnek el és jelentősen csökkentik a globális bányászatot. Az újrahasznosítható alumínium megtalálható az LSTN fejhallgató házakban és a sport fülhallgatókban is.

Rozsdamentes acél

Rozsdamentes acélt használunk például a fejhallgató pántok rögzítéseként, mert az előállításnak minimális környezeti hatása van és tartós a használata. Ez az anyag nem könnyen korrodálódik, rozsdásodik vagy foltosodik például amikor nedvesség vagy pára éri, hanem végül 100% -ban újrahasznosítható.

Vegán bőr

Ezt a mesterségesen előállított bőrt anélkül állítják elő, hogy állati eredetű termékeket használnának. Azok számára, akik szeretik a bőr kinézetét és funkcionalitását, de elkötelezettek az állati termékek használatát megtiltó életmód mellett, a vegán bőr megfelelő választás. 100% -ban puha és környezetbarát, bár kinézetre és érzésre nem hasonlít a valódi bőrre. A vegán bőr előállításának is többféle módja van, ezért az LSTN olyan bőrtípust választott a termékeihez, amelyek elsősorban növényi alapanyagokból készülnek.

Újrahasznosított műanyag

Az újrahasznosított műanyag megőrzi a természeti erőforrásokat, energiát takarít meg, csökkenti a hulladéklerakók területét és csökkenti a levegő és víz szennyeződését, mindeközben korlátozva a nem biológiailag lebontható anyagok képződését. Újrahasznosított műanyagot használunk az összes hangszóró- és fejhallgató házban, valamint a csomagolótálcákban.

Újrahasznosított papír

Az újrahasznosított papír a hulladékáramból visszanyert anyagból készül. Használata csökkenti a betakarított fa iránti általános igényt és a hulladéklerakókba érkező papír mennyiségét. A fenntarthatóság támogatásának küldetésében újrahasznosított papírt használunk termékcsomagolásunkhoz.

Nem-toxikus szilikon

A szilikon kiváló felhasználható anyag, mivel könnyen visszanyerhető új formákba és felhasználásokba. Azokhoz a komponensekhez, amelyek közvetlenül érintkeznek a bőrrel (pl. a fülhallgatók fülillesztékei) orvosi minőségű, úgynevezett „nem mérgező szilikonból” készültek. Pont ezért olyan puhák és kényelmesek. wink

Miért nem olcsóbb az újrahasznosított?

Sokan gondolják úgy, hogy azért mert egy termék újrahasznosított alapanyagból van, akkor az olcsóbb kell, hogy legyen. Ez azonban nincs így, hiszen gondoljunk csak bele. Az anyagokat ugye össze kell gyűjteni, szétválogatni, feldolgozni stb., és ez mind pénzbe kerül. Bizony, a „szemétből” újra terméket létrehozni drága dolog. Tonnánként több száz dollárra rúg az újrahasznosítás összege.

Egy új kutatás, amely a környezetben okozott károkkal foglalkozik, rámutatott, hogy erősen szűklátókörűen álltunk hozzá ahhoz, hogy olcsóbb eldobni, mint újrahasznosítani. A Plymouth Tengeri Laboratórium munkatársa Dr. Nicola Beaumont volt a tanulmány vezetője. Munkájában kifejti, hogy például az óceánok szennyezése komoly összegeket emészt fel az akvakultúra, az általános jóllét, a turisztika és a rekreáció területén. Ezeket összegezve mintegy 2.5 milliárd dolláros összeget emészt fel az óceáni szemét évente. Ráadásul, ez még csak egy kutatás, ennél lényegesen szélesebb körű elemzésekre lenne szükség, hogy pontosabb összegeket kaphassunk.

Kicsit talán jobban értelmezhető az összeg, ha az újrahasznosításhoz viszonyítjuk. Egy tonna szemét feldolgozása és termék formájában való újra alkotása – mint ahogyan azt írtuk – több száz dollárba is kerülhet. Természetesen, ha sikerül a gyártáshoz az alapanyagokat közelről beszerezni, az nagymértékben csökkentheti a gyártók költségeit. Ugyanakkor érdemes belegondolni abba, hogy ha ez a szemét az óceánban végzi, akkor több ezer dolláros kárt okoz minden egyes tonnája.

Összegzés

Fentieket figyelembe véve az LSTN egyike azon kevés audio gyártó cégeknek, akiknek fontos a Földünk jövője.

Érdemes körülnézni a webáruházak kínálatát illetve a nagyobb kereskedelmi cégek polcain. Nézd meg, hogy a mindenki által simert márkák termékeinél ugyanazok a formák, megoldások és színek fordulnak elő. Nincs különbség a termékek között és szinte mindegyik műanyagból készül. Továbbmegyek, sajnos sok olyan márka terméke is a kínálatban van, amelynek rettenetesen rossz a hangja és a használója nem is tud róla, hogy mennyit árt ezzel a hallásának. Arról nem is beszélve, hogy rövid időn belül megy tönkre és újból megvásárolja, és újból megvásárolja, és újból megvásárolja…

Ebből a sorból az LSTN nagyon kilóg. Mert ne feledjük, hogy egy jó minőségű terméket megvenni, megfelelően használni és vigyázni rá, hosszabb távon sokkal kifizetődőbb. Ráadásul a környezetünket sem terheljük feleslegesen.

Pin It on Pinterest

Oszd meg másokkal is!

Reméljük érdekes volt a bejegyzés? Oszd meg másokkal is, hogy elolvashassák. Köszönjük!