fbpx

LSTN Troubadour Fejhallgató Teszt

Szerző: 2018 jún 5LSTN Hírek

Az innovatív technológiát felsorakoztató LSTN amerikai illetőségű gyökerekkel rendelkezik, ami meghatározza a teljes termék filozófiát is. De a fejhallgatók igazi előnye nem ez, hanem a felhasznált természetes anyagok sora, köztük a fa, amiből maga a fejhallgató háza készül. Következzen az LSTN Troubadour fejhallgató teszt!

SIVATAGI SHOW

Természetesen a fejhallgatónak nincs túl sok köze a címben szereplő, földrajzi elnevezéshez, de annyiban igen, hogy a hangszóró házának anyaga nem más, mint zebrafa. Kinézete alapján is letagadhatatlan hasonlóságot sugall a csíkos patáshoz nem? A Troubadur fejhallgató kétséget kizáróan felzavarja a hazai fejhallgató piac kissé elmocsarasodott állóvizét. Nyilván nem kell túl sok hifi, vagy high-end rajongót keresni, aki rá ne vágná, hogy a fa természetessége, a fának a minősége igen is hallatszik egy hangdoboz hangján – ami valahol természetes.

Persze hogy mindannyian – akik a hifi betegség áldozatai vagyunk – a legszívesebben a tiszta fából, jól megkonstruált hangdobozokat tartjuk a legjobbaknak. Miért lenne ez másképpen a fejhallgatók esetében? Nem tévedünk, ha kijelentjük, hogy a fülesek esetében is meghálálja a hangzás, hogyha nem holmi kopogós műanyag takarja a membránt – és egyben a fülünket -, hanem valamilyen exkluzív keményfából készült burkolat. És valljuk be: nem csak a hangzás meggyőzőbb egy ilyen esetben, de sokkal jobban is néz ki.

az-lstn-troubadour-fejhallgato-hazanak-anyaga-a-zebrafa

LSTN TROUBADOUR FEJHALLGATÓ TESZT

Az LSTN fülesek éppen erre a koncepcióra építenek, hiszen a felhasznált anyagok összképe a high-end világára utal: fényes alumínium a fa fejhallgató körül, alkalmazkodó memóriahabos fülpárna, vezeték nélküli és vezetékes csatlakozási lehetőség, különleges csepp alakú forma. Mindez már önmagában százezres fülesek világát idézi, ami viszont koránt sincs így. A 64.900 Ft-os fogyasztói ár több mint versenyképes, mert hasonló képességekkel ellátott termékért jóval mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni. És ne feledjük: minden fejhallgató megvásárlásával segítünk egy halláskárosult emberen! Ez az LSTN gyártói filozófia része.

CSOMAGOLÁS ÉS KICSOMAGOLÁS

Mint minden rendes gyártó, így az LSTN is ad a külsőségekre, és szépen tervezett dobozban adja át a fogyasztóknak a fejhallgatóit, így a Troubadurt is. A párnázott elsővel rendelkező dobozt, nem kell azonnal szelektív konténerbe dobni, mivel annál ez is sokkal jobb minőséget képvisel, érdemes eltenni egy későbbi szállítás miatt. A dobozban a fejhallgató foglalja el a legtöbb helyet, de találunk még benne 3,5 mm-es Jack csatlakozóval szerelt minőségi vezetéket is, meg egy puha táskát, ami út közben is védi a kényesebb felületeket. A fejhallgató textil borítású kábele érzékeny darab, nem árt vigyázni rá, nehogy sérüljön. Persze, aki csak Bluetooth-on keresztül szeretné hallgatni annak ez csak egy menekülő út, ha a belső akku lemerülne. Gyakorlatilag más nem is kell, már használható is!

HALLHATÓ A KÜLÖNBSÉG?

Joggal teszik fel a kérdést mindazok, akik még csak a plasztik fülesek világán nevelkedtek és/vagy áruk miatt mindeddig nem is gondolkodtak minőségi feljebb lépésben. Persze mindenki a maga ízlésvilága szerint dönt, hogy egy hallott zene, jó vagy nem, de sok esetben érdemes arra is figyelni, hogy mennyire nagy kedvvel vesszük kézbe az adott terméket és használjuk csak azt más – esetleg régebben meglévő fejhallgatónk helyett. Jelen esetben könnyen ment a váltás, és bár számos fejhallgatóval találkoztunk már mindeddig, ezt nagyon könnyű volt megszokni.

Az on-ear, tehát a fülre fekvő kialakítású fejhallgató, ha nem is tökéletesen, de nagyrészt kiszűri a környezeti zajokból eredő zavaró hatásokat és lehetővé teszi, hogy csak a hanganyagra figyeljünk. Hogy mennyire hallható a különbség egy hasonló műanyag házas fejhallgatóhoz hasonlítva? Nagyon is, ami főleg a hangok teltségében, dinamikában és az apróbb részletek hangképben való megjelenítésében mindenképp többet ad műanyagos társainál.

Mivel a fejhallgató zárt rendszerű, így a színpad megjelenítése alapvetően kicsit szűkebb, mint a nyitott változatoknál, cserében viszont a mélyhangok aránya több az ilyen kialakítású fülesnél. A Troubadur esetében, ami biztosan előnyként jelenik meg a 40 mm-es neodímium mágnessel szerelt hangszóró és az alacsony impedancia – ami könnyű hajthatóságot és a nagyobb érzékenységet is borítékolja. Ez utóbbi a mobil eszközökkel történő közös használatot teszi egyszerűvé, és nem igényli külső fejhallgató erősítő közbeiktatását.

a-troubadour-nagyreszt-kiszuri-a-kornyezeti-zajokbol-eredo-zavaro-hatasokat

ÉS A KÉNYELEM?

A hangzás mellett a fejhallgatók legnagyobb kérdése és problémaköre a kényelem. Sokan állítják, ha egy füles fél órán át nem zavar minket, akkor az már jó. Nyilván senki sem fogja egyik fejhallgatót sem feltétlenül tökéletesnek találni. Miért? Mert ha kényelmes, akkor leeshet a fejünkről mivel kicsi a rugóerő, de éppen lehet meleg is, ha éppen nyáron hallgatjuk egy zsúfolt buszon. Az LSTN arany középutat választott a kényelem kialakításánál.

Amennyiben valakinek a fejátmérője nagyobb, akkor is elegendő tartalék van a pántban, hogy jól elférjen a fejünkön, de átlagnál kisebb fejméretnél sem kérdés a jó a beállíthatóság. A rugóerő talán kicsit nagyobb, mint az éppen elegendő, de stabilan takarja a fülkagylókat és akár menet közben is nyugodtan használható.

Nagyon fontos és egyben érdekes is, hogy mennyire számít a fejhallgató elhelyezése a fejünkön. Például, hogy milyen irányból és mennyire simul a fülre. Egy-egy ilyen apró változtatással egész más dinamika és magas visszaadás jellemzi a Troubadour-t. A memóriahabos párna nagyon jól idomul a fül domborulataihoz, zaj pedig alig hallatszik a külvilágból. Mivel több óra zenehallgatás alatt sem vált kényelmetlenné, így kijelenthetem, hogy elégedettek lehetünk a kényelem tekintetében.

CSAK A ZENE SZÁMÍT

De hagyjuk a filozofálgatást és a konstrukciók közti sajátosságok elemezgetését. Mit is tud a Trubadour? A gyakorlatban kiderült, hogy egy nagy érzékenységű, tehát alacsony ohmikus ellenállású fejhallgatóval van dolgunk, aminek használata nem erőlteti agyon a mobiltelefonunk, amúgy sem túl nagy teljesítménnyel megáldott erősítőjét.

KÖNNYŰ ZENE

Dinamika és kiegyensúlyozott hangzás jellemzi az LSTN Troubadurt. Az első hangok után az jut eszünkbe, hogy életteli a hangzás, nincsen benne fátyolosság, de ugyanakkor nem is bántó a hangkép. A magasak nem karcosak, jelen vannak és a cintányérok sem sziszegnek, hanem határozottan szólalnak meg. A 40 mm-es driver könnyedén mozgatja a levegőt a dobhártyánkig, meg sem erőlteti magát, a hangerőre éppen ezért figyeljünk oda, nehogy túl sok legyen. Az énekhangok tiszták, élénkek, és elég jól pozicionáltak, de nyilván nem olyan lineáris és színezet mentes, mint egy monitor: de nem is erre való. Élvezetes az előadásmódja, simán átzenélhetünk vele néhány órát.

KLASSZIKUS ZENE

Ez már keményebb dió, hiszen sokkal összetettebb a hangzás. A Kék Duna keringő például nagyon szépen példázta, hogy a vonósok és fúvósok hogy adják vissza az érzelmeket, ami a részletek pontos bemutatásában testesült meg. Kellőképpen levegős a hangtér és a rezdülések is jól hallhatóak, ami a könnyen meghajtható hangszóró membránnak is köszönhető. A dinamika talán lehetne egy fokkal nagyobb, a mély-tartomány itt nem annyira hangsúlyos.

A nagy zenekari előadások közül a Karib Tenger Kalózai feldolgozását emelném ki, ami jól példázza a füles pontos és részletes térleképezését, még akkor is, ha a dob nem szakítja át éppen a dobhártyánkat. Talán ez nem is baj, mert a 40 mm-es membrán így is a maximumot adja. A közép és magas tartomány viszont sokkal jobb, mint rengeteg más, ismertebb márka megannyi fejhallgatójának képessége.

dinamika-es-kiegyensulyozott-hangzas-jellemzi-az-lstn-troubadur-fejhallgatot

ÖSSZEGZÉS

Végre egy olyan fejhallgatót foghatunk az LSTN Troubadur személyében a kezünkbe, amit nagyon nehezen fogunk letenni. Túlzás nélkül élmény vele a zenehallgatás és ráadásul még a figyelmet is felkelti megjelenésével. A Bluetooth-képesség, az hogy akár telefon fülesként beszédre is használhatjuk már szinte a bónusz kategória, de sokak számára fontos választási szempont lehet.

A technikai és tapasztalati előnyök mellett ne felejtsük el azt sem, hogy minden egyes LSTN fejhallgató megvásárlásával anyagilag is hozzájárulunk egy-egy hallássérült ember életminőségének javításához. A Starkey Hearing alapítvány gondoskodik világszerte – és így hazánkban is – arról, hogy az LSTN adományai a legjobb helyre kerüljenek. Az LSTN nem más, mint jó hangzás a fülünknek és egyben jó érzés az emberi léleknek, hogy segíthetett a rászorulóknak. Járatni, használni és szeretni kell: ez az az LSTN Troubadur.

A VEZETÉK NÉLKÜLI TROUBADOUR

Csodálatos hangminőség a stílushoz. Készülj fel, hogy úgy hallod majd kedvenc zeneszámaid, mint korábban soha.

lightning_bolt_grey_horiz_png

A Troubadour tesztelője és a cikk írója: Klinger Zoltán

Legfrissebb az LSTN-től

hogyan-hasznald-a-zenet-stresszoldashoz-400x250

Hogyan használd a zenét stresszoldáshoz

A zene, mint stresszoldó eszköz egyik nagy előnye, hogy a szokásos tevékenységek közben is használható. Ráadásul csökkenti a napi stresszt. Így valójában a rendkívül elfoglalt emberek napi ütemezésébe is belefér.

bővebben
a-zene-es-a-memoria-400x250

A zene és a memória

A zenének az elmére gyakorolt hatására a közelmúltban megjelent egy kiadvány amely megállapította, hogy a zene az agyunk olyan részében tárolódik, amelyet az Alzheimer-kór vagy a demencia nem érint.

bővebben